Prehistorický masakr

18.8.2015
Umístění jednotlivých masových hrobů z doby kultury s lineární keramikou (Christian Meyer et al., The massacre mass grave of Schöneck-Kilianstädten reveals new insights into collective violence in Early Neolithic Central Europe, PNAS 2015 ; published ahead of print August 17, 2015, doi:10.1073/pnas.1504365112). Světle zelená vyznačuje rozšíření  kultury s lineární keramikou.

Neolitický masový hrob nalezl a popsal archeologicko-antropologický tým prof. Kurta W. Alta z Danube Private University poblíž městečka Schöneck-Kilianstaedten asi 20 km severovýchodně od Frankfurtu nad Mohanem. Leží v něm pozůstatky 26 lidí zabitých buď šípem nebo úderem tupého předmětu. Nenacházejí se v něm pozůstatky žádných mladých žen, což naznačuje možnost jejich únosu. Jde o jeden z celkem sedmi nalezených obdobných masových hrobů z doby kultury s lineární keramikou. Tehdejší keramické nádoby se vyznačovaly charakteristickým zdobením čarami rovnými či zavinutými. Nacházíme je na území od dolního Porýní po řeku Prut. Pocházejí z doby zhruba před osmi tisíci lety. Nositelé této kultury byly první zemědělci na našem území. Podařilo se tu odkrýt zbytky několika jejich sídlišť. Na rozdíl od ostatních nalezených masových hrobů měly oběti z lokality Schoeneck-Kilianstaedten též zpřerážené dolní končetiny. Nelze rozlišit, zdali před smrtí anebo až po ní. Zatím nevíme přesně, proč v té době docházelo k rozsáhlým násilnostem. Umístění jednotlivých masových hrobů z doby kultury s lineární keramikou vidíme na obrázku (Christian Meyer et al., The massacre mass grave of Schöneck-Kilianstädten reveals new insights into collective violence in Early Neolithic Central Europe, PNAS 2015 ; published ahead of print August 17, 2015, doi:10.1073/pnas.1504365112). Světle zelená vyznačuje rozšíření kultury s lineární keramikou.

28.1.2016: Pozůstatky obětí ještě o něco staršího konfliktu odhalili antropologové v keňské lokalitě Naturak 30 km západně od jezera Turkana. Zhruba deset tisíc let tam ležely zbytky koster 27 jedinců, z toho po osmi mužských a ženských, pět dospělých neurčitelného pohlaví a kosterní pozůstatky šesti dětí. Řada z nich nese stopy násilné smrti. Zvláštní je, že šlo o příslušníky kultury lovců a sběračů. Dosud se předpokládalo, že podobné konflikty započaly až s rozvojem pastevectví a zemědělství, kdy vznikaly dostatečné přebytky, o něž bylo možné souseda připravit. Studii vedl M. Mirazón Lahr z Cambridge University a podílela se na ni řada vědců z Keni, Velké Britanie, Španělska, Indie a Austrálie. Podle aktuálních informací jde o nejstarší zaznamenaný konflikt vůbec.

Klouda 29.1.2016: Ad předřečník V době před 10000 lety již byly propracované neolitické náboženské představy včetně pohřbívání. Jaký je důkaz pro smrt v konfliktu oproti smrti "vládcovy družiny" při pohřebních rituálech? Mimochodem, proč na info Akademonu reagujete tak pozdě?

30.1.2016: Pro přesné podklady bych Vás odkázal na původní publikaci: http://www.nature.com/nature/journal/v529/n7586/full/nature16477.html

 
Odeslat komentář k článku "Prehistorický masakr "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prehistorický masakr " e-mailem

Diskuse/Aktualizace